Zgodba

Si.mobil Vodafone live!

Liferay je eden izmed najbolj fleksibilnih portalov z vidika strežniškega okolja


Podjetje Si.mobil je prvi zasebni mobilni operater v Sloveniji, del mednarodne telekomunikacijske skupine Telekom Austria Group, v okviru katerega partnersko sodeluje z vodilnim svetovnim operaterjem Vodafone. Si.mobil je svoje storitve prvič predstavil slovenskim uporabnikom leta 1999.

Si.mobil je septembra 2010 skrbel za 605.300 uporabnikov, kar predstavlja 28,8-odstotni tržni delež. Čisti dobiček podjetja za leto 2009 je znašal 29,06 milijona EUR.

 

Izziv

Podjetje Si.mobil je v začetku maja 2010 začelo razmišljati o aktualizaciji in posodobitvi spletnega mesta Vodafone live!

 

Si.mobil je potreboval vizualno prenovo spletnega mesta, pri čemer bi ohranili obstoječe vsebine, a obenem izvedli prehod na novo, odprto platformo. Si.mobilova želja je bila, da je predstavitev vsebin bolj privlačna, da pritegne obiskovalce in jih spodbudi k nakupu določenih vsebin, medtem ko bo odprto-kodna rešitev zmanjšala stroške vzdrževanja, dvignila kakovost storitev in izboljšala združljivost z obstoječo infrastrukturo.

 

Rešitev

Podjetje ORG. TEND d.o.o. je v sodelovanju s podjetjem VBG d.o.o. pripravilo grafično podlago in splošna navodila za ohranitev celostne podobe portala. Podjetje ORG. TEND je na podlagi prejete podobe pripravilo podloge za portalni sistem.

Podjetji VBG in ORG. TEND sta skozi razvojni proces skupaj v sodelovanju s Si.mobilom poskrbeli za konsistenten videz in delovanje portala.

 

Liferay

Na podlagi zahteve s strani Simobila je bila prenova izvedena na odprto-kodnem sistemu Liferay. Liferay je eden izmed najbolj fleksibilnih portalov z vidika strežniškega okolja na svetu. Portal lahko teče na enem aplikacijskem strežniku ali pa je porazdeljen v oblaku. Uporabniška izkušnja pa je kljub kompleksnosti sistema transparentna, hitra in enostavna.

 

Delovanje portala

Ključni gradniki vsakega portalnega sistema, kot je tudi Liferay so portleti. Portleti so zaključeni gradniki, ki jih lahko prikažemo na določenih mestih znotraj podloge. Mesta, kjer so prikazani gradniki se definirajo pri gradnji podloge - število in lokacija teh mest je seveda odvisna od grafične zasnove. Liferay omogoča dinamično spreminjanje konfiguracij in pozicij teh gradnikov. Tako lahko prijavljen uporabnik z ustreznimi pravicami hitro in enostavno zgradi stran po svojih željah, brez programiranja in brez dodatnega tehničnega znanja.

 

Liferay kot ponudnik vsebin

Poleg samega portalnega sistema Liferay, uporablja Si.mobil še druge sisteme, ki jih je bilo zaradi potreb prenove potrebno prilagoditi in medsebojno povezati. Tako Liferay na določenem varnem naslovu ponuja vsebine, ki so integrirane v druge portale. S tem smo ponudili enotno točko, ki ponuja vsebine in omogoča centralni nadzor nad njimi.

 

Liferay tudi za nas?

Portalni sistem Liferay je primeren za vsa podjetja in organizacije, ki potrebujejo kakovostno in razširljivo portalno infrastrukturo, narejeno in prilagojeno za rast. Primeren je za tako mala podjetja kot tista največja z največjimi željami. Velika prednost sistema je, da da končnemu uporabniku vso svobodo in prilagodljivost, ki jo potrebuje oziroma želi.

 


Partnerji ORG. TEND
siterip.biz